Pytanie:
Dlaczego faul bili nie liczy się jako trzecie uderzenie?
Fillet
2012-02-10 00:18:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Z wpisu na Wikipedii dotyczącego faulu

Strajk jest wydawany pałkarzowi, jeśli miał mniej niż dwa strajki ... Strajk jest jednak rejestrowane dla miotacza po każdej odbiciu piłki faulowanej, niezależnie od liczby uderzeń.

Dlaczego pałkarz nie zostaje wyrzucony, jeśli odbije faulowaną piłkę, mając już dwa uderzenia? Dlaczego ta sytuacja jest inna, niż gdyby miał zero lub jeden strajk?

Pięć odpowiedzi:
#1
+27
wax eagle
2012-02-10 00:34:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ma to głównie na celu zachęcenie większej liczby nietoperzy do zakończenia gry piłką. Baseball jest najbardziej ekscytujący, gdy pałkarz może wrzucić piłkę do gry. Daje to również pałkarzowi niewielką przewagę, ponieważ może kontynuować faulowanie narzutów, z którymi nie może uzyskać trwałego kontaktu i „utrzymać się przy życiu”. To równoważy przewagę konkurencyjną miotacza polegającą na tym, że wie, dokąd leci piłka, jak szybko się przemieszcza i jaki rodzaj narzutu jest rzucany.

W przypadku 0 i 1 strajku liczy się strajk wynikający z faulu. liczyć i przyspieszyć grę. Przyspieszenie liczenia w tym przypadku służy dodaniu dramatyzmu i powstrzymuje pałkarza przed angażowaniem się w długą serię fauli bez żadnych konsekwencji.

Są jednak 3 sytuacje, w których piłka faulowa może zakończyć się autem.

  • przy 2 uderzeniach każda próba faulu zakończy się strajkiem.
  • przy 2 uderzeniach każdy faul tip złapany przez łapacza spowoduje strajk.
  • w każdym liczeniu piłka, która została sfaulowana i złapana przez polowego jest faulem.

Zasadniczo istnieje zasada, która ma na celu sprzyjanie większej i lepszej konkurencji w sporcie.

#2
+21
Robert Cartaino
2012-02-10 00:49:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Przepraszam, nie mam odniesienia do tego, ale zbadaliśmy to w teorii gier: statystycznie dopasowywanie wyniku równych przeciwników.

Kiedy dopasujesz dowolne dwa przeciwników o absolutnie równych umiejętnościach, walka powinna zakończyć impas (tj. zasady nie powinny dawać przewagi jednej nad drugą).

W baseballu, jeśli hipotetycznie „doskonały” miotacz mógłby rzucić każdy rzut w poza rogiem strefy uderzenia, uderzenie piłki w grze jest bardzo trudne. Nawet najlepszy pałkarz jest statystycznie niekorzystny w tej idealnie dopasowanej walce. Dlatego robią to tak, aby pałkarz nie musiał uderzać piłki w granicach pola gry, aby utrzymać zaangażowanie w grze - wystarczy, że dotknie piłki, aby nie zostać wyautowanym.

Zasada „wystarczająco dobra, aby spróbować ponownie” utrzymuje konkurencję w lepszej równowadze bez nieumyślnego dawania przewagi jednego gracza nad drugim z powodu niezrównoważonej reguły.

tak dla idealnie kulistych dzbanów w próżni :).
#3
+12
JW8
2012-02-10 00:38:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oficjalne przepisy baseballowe MLB stanowią w regule 10.15:

10.15 STRIKEOUTS Strikeout to statystyka przypisywana miotaczowi i naliczana pałkarzowi, gdy sędzia wzywa trzy strajki na pałkarza, zgodnie z przepisem 10.15. (a) Zapisowy zapisuje strajk za każdym razem, gdy pałkarz:

  1. zostaje wyautowany trzecim strajkiem złapanym przez łapacza;
  2. zostaje wyautowany trzecim uderzeniem nie złapanym, gdy na pierwszym jest biegacz, zanim dwa są autowe;
  3. zostaje biegaczem, ponieważ trzecie uderzenie nie zostaje złapane; lub
  4. faul bunta przy trzecim strajku, chyba że taki odskok przy trzecim strajku skutkuje złapaniem faulu przez któregokolwiek z obrońców, w takim przypadku zapisowy nie może strzelić strikeoutu i przyznaje uznanie obrońcy, który złapał taki faul. latać z wyautowaniem.

Ogólnie rzecz biorąc, miotacz ma już przewagę nad uderzającymi pałkarzem na dowolnym uderzeniu - średnio pałkarzowi udaje się w mniej niż 40% przypadków na najwyższym poziomie ligi. Jak zauważa woskowany orzeł, zasada ta daje pałkarzowi niewielką przewagę, aby pozostać przy życiu.

#4
+4
Tom Au
2014-06-11 02:24:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Faul to wynik pośredni pomiędzy „strajkiem” (całkowite chybienie) a „piłką fair” (taką, która wchodzi do gry). Logicznie rzecz biorąc, faul ball powinien być punktowany w pośredni sposób między uderzeniem a piłką fair.

Jednym ze sposobów jest liczenie „połowy” uderzeń piłki faul. To spowodowałoby pewne zamieszanie w grze, śledząc te „połówki” uderzeń.

Innym sposobem na osiągnięcie porównywalnego i sprawiedliwego wyniku jest przyznanie pierwszych dwóch fauli w uderzeniu jako uderzenia. do miotacza, a pozostałe jako „wolne” strzały do ​​pałkarza. W praktyce oznaczałoby to, że około połowa faulowanych piłek jest liczona jako uderzenia, a około połowa (po drugiej) nie.

W teorii oznacza to, że „ciężar dowodu” spoczywa na pałkarz, który wprowadził piłkę do gry przy pierwszych dwóch faulach, ale przy trzecim strajku „ciężar dowodu” spoczywa na miotaczu, aby wykonać „pełny” (nie faul lub „połowę”) strajk. p>

To nie jest niesprawiedliwe, gdy miotacz ma zapisywane bile faulowane jako strajki, podczas gdy pałkarz nie jest wyautowany. Wszystkie bile, w które doszło do kontaktu (plus nazywane strajkami) są uderzeniami dla miotacza. Obejmuje to „piłki fair”, które stają się odbiciami lub autami, a także bile faul, niezależnie od tego, czy stają się „strajkami” pałkarza.

#5
+2
Jeff
2016-11-04 11:06:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Powodem, dla którego ta zasada istnieje, jest to, że we wczesnych latach baseballu gracze celowo rzucali faul, aby nosić przeciwnika w dół. Klasycznym tego przykładem jest „King” Kelly z Chicago White Stockings (prekursor naszych współczesnych Cubs). King Kelly był znany z tego, że faulował trznadel w celu zniszczenia miotacza i ostatecznie dostał piłki prowadzące do spaceru. W tamtych czasach faul piłki nie były uderzeniami. Ze względu na tę strategię należało zmienić zasady gry w baseball. Więcej informacji na temat King Kelly można znaleźć pod adresem: https://en.wikipedia.org/wiki/King_Kelly

Wydaje mi się, że w obecnym stanie informacje lepiej byłoby komentarzem do pierwszej odpowiedzi, a nie oddzielną odpowiedzią, ponieważ nie wyjaśniasz, dlaczego faul w większości nie liczy się jako uderzenie 3. Ale z niewielką zmianą w miejscami, aby naprawdę nawiązać do pierwotnego pytania, prawdopodobnie pasuje całkiem dobrze jako własna odpowiedź ... to z pewnością unikalna informacja!


To pytanie i odpowiedź zostało automatycznie przetłumaczone z języka angielskiego.Oryginalna treść jest dostępna na stackexchange, za co dziękujemy za licencję cc by-sa 3.0, w ramach której jest rozpowszechniana.
Loading...